Dan komen de verhalen…

2


Marianne is getrouwd en heeft vier kinderen van 16, 14, 11 en 6 jaar. Met wie ga je om? Waar ga je naartoe? Wat houdt je bezig?
Dat zijn de onderwerpen waar zij graag met haar kinderen over praat. Mijn man heeft minder gesprekken met de kinderen dan ik. Ik heb meer affiniteit met de tienerleeftijd.

Bovendien schuift hij later aan tafel aan, als wij klaar zijn met eten. En juist het ogenblik ervoor, als iedereen klaar is met eten maar nog wel aan tafel zit, dan komen de verhalen.
Voor ons is dat het moment om te praten.
Er zijn geen onderwerpen die ruzie opleveren, dat gebeurt eerder door de manier en de toon van een opmerking. Mijn zoon heeft op zaterdag een baantje.
Als hij dan moe thuiskomt, kan ik beter niet over huiswerk beginnen.

De kinderen vinden soms dat we zeuren. Maar over het algemeen waarderen ze de gesprekken, want ook zij komen met onderwerpen aan. We hebben het met hen ook veel over de actualiteit.
Ik vind het fijn dat mijn kinderen zich bewust zijn van de wereld om hen heen.
Ik denk dat het geheim van communicatie met je kinderen zit in goed luisteren. Vel niet meteen een oordeel, ook al betekent het dat je op je tong moet bijten.
Laat ze eerst vertellen, op het moment dat ze ergens mee komen. Dan blijft de communicatie open en gaande. Als het eenmaal mis is, kun je niets meer.

Het is, denk ik, belangrijk om op een open en gelijkwaardige manier met ze te praten. Maar ik laat me niet altijd meer verleiden tot de eindeloze discussies waar ze soms op uit zijn.
Je moet proberen dan als ouder de wijste te zijn. Je bent tenslotte hun ouder, niet hun vriend’.

Bron: Moments

© 2019 Protestantse Gemeente Varsseveld - Alle rechten voorbehouden - webdesign: Web & Print Varsseveld