Leven in een notendop

29 sept

“Mensen die enig schepsel Gods uitsluiten van hun compassie en medelijden zullen op soortgelijke wijze handelen tegenover hun medemensen.” Dit zei ooit Franciscus van Assisi, de heilige van dierendag, 4 oktober.
Zijn boodschap was liefde: liefde voor de Schepper, voor de mens, voor dieren en planten. Velen bewonderden hem en hij werd al snel na zijn dood heilig verklaard.

Dieren ‘geven’ veel aan mensen, speciaal aan kinderen: genegenheid, trouw, speelsheid. De dieren krijgen ook veel terug: zorg, tederheid, vriendschap.
Kinderen leren veel over het leven, wanneer ze dicht bij dieren kunnen leven. Door op te groeien op een boerderij heb je al gauw veel contact met allerlei dieren.
Hun geluiden en geuren, maar ook hun geboorte en sterven, hun voortplanting, ziekten en alle levensfasen zijn dan vertrouwd.
Maar ook op andere plekken raken kinderen dankzij huisdieren vertrouwd met de levenscyclus. Zij komen zo in aanraking met geboorte, ziekte en dood en raken zo ingewijd in het leven.
Ze oefenen spelenderwijs in het geven en ontvangen van liefde, warmte en troost. Leren omgaan met verlies en rouw als hun lieve dier dood is gegaan. Ze kunnen er hun hart aan ophalen én meer mens worden.

Bron: Kiezels

© 2019 Protestantse Gemeente Varsseveld - Alle rechten voorbehouden - webdesign: Web & Print Varsseveld