• Grote kerk
  • Latijnse tekst
  • Keurhorst

alt

* Zending is de opdracht aan kerken en christenen om de Bijbelse boodschap door te geven aan alle mensen.
* Werelddiaconaat is een kerkelijk antwoord op de nood in de wereld.
* Ontwikkelingssamenwerking is het aanpakken van oorzaken, die armoede en onrecht in stand houden.

 
 
Taakgroep ZWO
De ZWO- taakgroep werkt onder verantwoordelijkheid van de diaconie en heeft als taak de gemeente te informeren en te betrekken in projecten buiten Nederland. De projecten hebben betrekking op het gebied van zending, werelddiaconaat en ontwikkelings-samenwerking. Daarnaast worden projecten van Kerk in Actie onder de aandacht gebracht en financieel ondersteund.
  
De taakgroep ZWO bestaat uit een aantal gemeenteleden en een diaken. Deze leden zijn op hun beurt actief binnen één van de drie uitvoerende groepen: Kerk- en Erediensten, Publiciteit/Project en Financiën. Het uitgangspunt is het besef dat wij, als gemeente deel uitmaken van Gods wereldwijde gemeenschap. Met elkaar valt er veel te leren, te delen en uit te wisselen om zo God en elkaar van dienst te zijn.

De ZWO organiseert de kerkdiensten voor het Werelddiaconaat, zet schrijfacties op touw en geeft regelmatig informatie en voorlichting over haar werk. Via de jaarlijkse zendingsbijdrage van gemeenteleden, de zendingsbussen en andere financiële acties, zamelt de ZWO geld in voor haar doelen. Ook worden postzegels en briefkaarten ingezameld, waarbij de opbrengst bestemd is voor het zendingswerk.
 

Meer over de Z.W.O. is te lezen in het jaarverslag via de link: ZWO jaarverslag 2018.

Jaarlijks kiest de ZWO-taakgroep speciale doelen waar zij aandacht voor vraagt. Er kan gewerkt worden met een jaarproject maar ook aan kortlopende/actuele hulp.
Dit jaar is o.a. gekozen voor het werk van Maria Goris in Armenië - project van Little Bridge. maria dorp
Maria is zo’n 20 jaar geleden naar Armenië vertrokken om hulp te bieden in een kindertehuis. Ze werd getroffen door de armoede in het land en is begonnen met kleine projecten om mensen te helpen. Armenië is een van de oudste landen ter wereld en omvatte vroeger een veel groter gebied dan nu. De geschiedenis van Armenië gaat terug tot ongeveer 1500 voor Christus. Geografisch gezien behoort het land tot Azië, het ligt noordoostelijk  van Turkije, maar in cultureel en historisch opzicht beschouwt het zich als behorend tot Europa. Het land werd in 1990 onafhankelijk van Rusland. In de tijd daarvoor is vooral het platteland heel erg verarmd. Ondanks inspanningen van de huidige regering is dat altijd nog zo. Mensen moeten veelal leven van de opbrengsten van hun eigen tuin want iets anders is er niet.

schapenstalProjecten om de zelfredzaamheid van de mensen te bevorderen en in werk te voorzien zijn enorm belangrijk. Graag willen we bijdragen aan een project van Maria om de zelfredzaamheid van de mensen een kans te geven. Namelijk haar helpen met het geven van schapen. Een schaap kost omgerekend ongeveer 100 Euro.
Met 5 tot 6 schapen komt een familie al op gang. Soms is het verschil van één of twee schapen van doorslaggevend belang of de eigenaren van de kudde het jaar door kunnen komen.

 

 

Nardi Klein Ikkink (secretariaat ZWO-taakgroep)
Tel. 0315-298531

e-mail:  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

ZWO - Inzamelingsactie Kerk in Actie

Reeds vele jaren wordt er door de werkgroep ZWO postzegels, ansicht- en geboortekaartjes, lege cartridges, oude mobieltjes , buitenlands geld en oud Nederlands geld ingezameld.
U kunt dit alles inleveren op de volgende plaatsen:

  • De Bettekamp,
  • Den Es,
  • Grote of Laurentiuskerk,
  • Keurhorst
  • Antoniuskapel.

In De Bettekamp en Den Es staat een melkbus en in de 3 kerken staan een afvalemmer of een wereldbol om alles in te deponeren.

Inzameling kaarten en postzegels

De ingezamelde postzegels en kaarten worden uitgezocht en vervolgens op beurzen, maar ook via marktplaats verkocht. 
Alle postzegels en enveloppen met een postzegel zijn van harte welkom. Ook alle enkele ansichtkaarten en geboortekaartjes zijn gewild. Vooral de oudere kaarten zijn in trek en daarom extra gewenst!
Dubbele vouwkaarten (kerst- en verjaardagskaarten) en beschadigde kaarten leveren in de praktijk helaas weinig op.

Oude mobieltjes

Veel oude mobieltjes liggen ongebruikt in de kast, terwijl ze geld waard zijn. Kerk in Actie krijgt voor veel mobieltjes maximaal €3,00. 
Geld dat we goed kunnen gebruiken om mensen in nood een nieuwe toekomst te geven. 
De ingezamelde mobieltjes worden door het bedrijf Eeko nagekeken, zo mogelijk gerepareerd en weer verkocht. 
Ze worden met name in Afrika en Azië op de markt gebracht waar het GSM netwerk vele malen betrouwbaarder is dan het 'vaste' net en er veel vraag is naar de goedkopere recycle toestellen. 
Niet meer te repareren mobieltjes worden milieuverantwoord verwerkt.

Oude cartridges

Wilt u oude cartridges (inktpatronen) sparen voor Kerk in Actie? Voor elke bruikbare cartridge (origineel) ontvangt Kerk in Actie een vergoeding van het bedrijf Eeko. Het bedrijf Eeko is vooral geïnteresseerd in Hewlett Packard, Canon, Lexmark,  Panasonic, Ricoh, Dell en Brother. 

Buitenlands en oud Nederlands geld

U kunt buitenlands geld en al het oude Nederlandse munt- en briefgeld sparen voor Kerk in Actie. Zij verkopen die aan banken, handelaars en verzamelaars. 
Wat levert het op? 
Meer info kunt u vinden op http://www.kerkinactie.nl/kom-in-actie/organiseer-een-inzamelingsactie,
of navragen bij C. Grevers tel.; 0315 -244526, email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

© 2020 Protestantse Gemeente Varsseveld - Alle rechten voorbehouden - webdesign: Web & Print Varsseveld